סובלים מכאבים ותחושה של לחץ בחזה בעת מאמץ? אובחנתם כבעלי טרשת עורקים, מחלת לב כלילית או מחלה בכלי הדם הפריפריים? טיפול טבעי ברפואה סינית, בשילוב עם טיפול רפואי מערבי, יכול לתמוך בתהליכי הריפוי ולהקל על התסמינים של טרשת עורקים.
כאשר מופיעים התסמינים, יש לגשת במיידי לבירור רפואי על מנת לשלול מצב של התקף לב פעיל
מהי טרשת עורקים?
טרשת עורקים, ובשמותיה הנוספים – הסתיידות עורקים או אתרוסקלרוזיס, היא תהליך פיזיולוגי של הצטברות רובד שומני ודלקתי בדפנות הפנימיות של העורקים. כתוצאה משקיעה של כולסטרול LDL מחומצן וסידן בדפנות הפנימיות של כלי הדם, הגוף מגיב בשליחת תאים בולעניים יוצרי דלקת, בניסיון ״לסלק״ את הבעיה. אך על פי רוב, המצב הדלקתי שנוצר רק מחריף את הבעיה וגורם לשקיעה של הרובד הטרשתי עמוק יותר לתוך דופן כלי הדם. הרובד המצטבר מביא לשינוי במבנה דפנות העורקים – הם הופכים צרים ו/או חלשים מהרגיל. עורק שהוצר בשל פלאק (רובד) טרשתי מקשה על זרימת הדם וגורם להחלשת דופו כלי הדם. דופן חלשה עלולה לגרום להיווצרות של מפרצת – התרחבות מקומית, שהיא מצב מסכן חיים.
כלי דם שונים יכולים להיפגע בתהליך הטרשתי, אך יש מקומות שכיחים בגוף שבהם נוצרת הטרשת, וביניהם עורקי הלב, עורקי הצוואר (תרדמה- קרוטידים) עורקים תת בריחיים, העורקים של הכליות, אבי העורקים, עורקי המעיים והעורקים המזרימים דם אל המפשעה והגפיים התחתונות.
טרשת עורקים עלולה לגרום לאוטם שריר הלב, התקף לב ולשבץ מוחי
טיפול בהסתיידות עורקים
הטיפול הנכון והטוב ביותר לטרשת הוא במניעה, באמצעות טיפול בגורמי הסיכון לטרשת. בשלבים מוקדמים של המחלה, די לעתים בשינוי באורח החיים על מנת לעצור את התהליך הטרשתי ולמנוע התפתחות של מחלות לב וכלי דם. הטיפול המומלץ כולל:
- שמירה על משקל גוף תקין והימנעות מהשמנת יתר.
- שמירה על תזונה ים תיכונית שהוכחה במחקרים כמפחיתה טרשת.
- הקפדה על פעילות גופנית סדירה, שכוללת מאמץ אירובי, מספר פעמים בשבוע.
- איזון רמות הכולסטרול בדם.
- שמירה על לחץ דם תקין.
- איזון סוכרת (במקרה של מחלה).
- גמילה מעישון.
במצבים מתקדמים, נוסף על שינויים באורח החיים נדרשים גם טיפול תרופתי (באמצעות סטטינים, תרופות להורדת רמת הכולסטרול והשומנים בדם, תרופות נוגדות קרישה ותרופות לדילול דם, תרופות להרחבת כלי דם, תרופות להורדת לחץ דם). ולעתים גם ניתוח. ניתוח מתבצע במקרים שבהם ישנה היצרות של עורק מרכזי – מן העורקים הכליליים או עורקי התרדמת. התהליכים הניתוחיים נעשים באמצעות צנתור, ניתוח מעקפים או ניקוי טרשת עורקים באמצעות כריתה של פנים העורק.
טיפול טבעי בטרשת עורקים
הטיפול הטבעי בטרשת עורקים כולל הפחתה של גורמי סיכון ופעולות מניעה. טיפול באמצעות רפואה סינית כולל דיקור סיני, המלצות תזונה ואורח חיים ושימוש בצמחי מרפא.
-
דיקור – מסייע בהפחתת רמות הסטרס והלחץ. הדיקור תורם לרגיעה נפשית, מסייע בהגמשת העורקים ומשפר את זרימת הדם. הדיקור אף מפחית פעילות דלקתית בדופן כלי הדם, גורם להפרשת חומרים טבעיים המרחיבים את כלי הדם (NO) ומפחית לחץ דם.
-
צמחי מרפא – מחזקים את כלי הדם, בעלי פעולת מניעה כנוגדי דלקת ונוגדי קרישה. צמחי מרפא שיניים הוכחו במחקרים כבעלי יכולת ישירה להפחתת הדלקת בכלי הדם שגורמת להצטברות הרובד הטרשתי וכמעכבי ״הידבקות״ הרובד הטרשתי לכלי הדם. הצמחים אף תורמים להפחתת רמת השומנים והסוכר בדם, מסייעים באיזון לחץ דם ותורמים לרגיעה נפשית, במקרה הצורך.
-
המלצות תזונה ואורחות חיים – תזונה מתאימה מסייעת בהפחתת הכולסטרול "הרע" (LDL), מקלה בשמירה על משקל תקין, ומאפשרת פעילות נוגדת חמצון ואנטי דלקתית. התזונה המומלצת כוללת מזון עשיר בסיבים תזונתיים ובנוגדי חמצון (פירות וירקות, למשל), עם כמה שפחות שומן רווי וסוכרים. יעילה במיוחד היא דיאטה ים תיכונית, שנמצאה במחקרים כיעילה במניעת ואף הפחתת הרובד הטרשתי.
טיפול בטרשת עורקים ברפואה סינית ניתן בשילוב עם טיפול רפואי קונבנציונלי, והוא בעל הישגים ותוצאות טובות במניעת הידרדרות המחלה ובעצירת התהליך הטרשתי.
לפרטים על טיפול בבית או בקליניקה
טרשת עורקים הינה תהליך אטי וממושך, ויכולה להיווצר לאורך עשר, עשרים ושלושים שנים, ולהביא לבסוף לחסימה מוחלטת של זרימת הדם בעורק. כמו כן, בעקבות הטרשת עלול להיווצר בפתאומיות קרע ברובד הטרשתי, שמוביל להיווצרות קריש דם מקומי ולחסימה של העורק, מצב זה עלול לגרום לאוטם שריר הלב או התקף לב. כך עלול עורק שהיה חסום בחלקו, והעביר רק מחצית מכמות הדם שנועד לה, להפוך בתוך שניות לעורק חסום לחלוטין. פגיעה מסוג זה מתרחשת בדרך כלל בעורקים הכליליים (העורקים המספקים דם לשריר הלב) או בעורקי התרדמה (העורקים המספקים דם לראש ולצוואר) ומביאה לאיסכמיה מלאה, לאוטם שריר הלב או לתסחיף מוחי (שבץ מוחי).
מה הם הגורמים לטרשת ומחלת לב כלילית?
הגורמים לטרשת עורקים אינם ידועים במלואם. ככל הנראה, קיימת אצל חלק מהאנשים נטייה גנטית, שמגבירה את רגישותם לגורמים סביבתיים, כדוגמת עישון.
גורמי סיכון מובהקים להתפתחות טרשת עורקים כוללים:
- לחץ דם גבוה
- עישון
- סוכרת
- עודף שומנים בדם
- השמנה, עודף משקל ומחסור בפעילות גופנית
- אי ספיקת כליות
- מתח וסטרס רב בחיי היומיום.
- אורח חיים יושבני וחוסר פעילות גופנית
- רקע משפחתי של בעיות לב – בני משפחה מדרגה ראשונה שלקו במחלת לב איסכמית בגיל צעיר (מתחת ל-55 אצל גברים, מתחת ל-65 אצל נשים).
תסמינים של טרשת והסתיידות עורקים
השכיחות של טרשת עורקים ככל הנראה נרחבת בהרבה מהידוע, אך במקרים רבים היא מתפתחת ללא סימנים מוקדמים, באופן שקט, ואיננה מאובחנת מבעוד מועד.
תסמינים של טרשת עורקים קשורים למיקום הטרשת בגוף ולאיבר שאספקת הדם אליו נחסמת או נפגעת. טרשת בעורקים הכליליים, שאחראים על אספקת הדם ללב, מתבטאת בתסמינים כמו מגבלה בשעת מאמץ – כאב, הזעה מוגברת, בחילה, חולשה וקוצר נשימה; תחושת לחץ ותעוקה בחזה בזמן מאמץ, אך יכולים להופיע גם בעת מנוחה. הכאב יכול להיות מלווה בהקרנה לכתף שמאלית, זרועות, לסת וגב.
טרשת בעורקים שמובילים דם למוח יכולה להביא לאירוע מוחי בלתי צפוי. התסמינים של אירוע מוחי כוללים חולשה, שיתוק גפיים ו/או פנים, קושי בדיבור, קשיי הליכה והפרעות במחצית משדה הראייה (כל התסמינים של אירוע מוח מופיעים בצד אחד של הגוף). התסמינים נקבעים על פי מיקומה של הפגיעה במוח. פגיעה מוחית ממושכת ומתפתחת יכולה להוות גורם לדמנציה.
תסמינים נוספים של טרשת עורקים הם כאבים ברגליים וצליעה לסירוגין המופיעה בדרך כלל בעת מאמץ, וזאת כאשר קיימת טרשת עורקים ברגליים – ונוצרת פגיעה בזרימת הדם לגפיים התחתונות.
אם אובחנתם כסובלים מטרשת עורקים, או שאתם מצויים בקבוצת סיכון, פנו אלינו עוד היום לשם אבחון והתאמת טיפול טבעי, יעיל וללא תופעות לוואי.