סוכרתיים ומטופלים, בין היתר בחוסמי בטא? שומעים דעות שונות בנוגע לסכנות שיכולות להוות התרופות הללו? הדעות, אכן, שנויות במחלוקת, והמחקרים בהתאם. כיצד באמת משפיעה נטילת חוסמי מטא על חולי סוכרת ומה חשוב לדעת?
ראשית, מה הם בדיוק חוסמי בטא?
מדובר במשפחת תרופות שמשמשות למגוון רחב של מחלות, בראשן מחלות הקשורות לכלי הדם ולמערכת הלב. אנשים הסובלים מהפרעות קצב הלב, אי ספיקת לב, תעוקת לב ויתר לחץ דם יטופלו בתרופות אלו, כמו גם חולים במחלות נוירולוגיות. המאפיין של תרופות אלו, חוסמי הבטא, הוא חסימת קולטני בטא אדרנגיים בתאים שונים בגוף. חסימת קולטני הבטא תביא לירידה בקצב הלב ועצמת ההתכווצות שלו, ובכך למעשה מושג האפקט המרפא.
מה הם הסכנות האפשריות לחולי סוכרת המטופלים בחוסמי בטא?
אולם, כשאת התרופות הללו נוטל חולה סוכרת, הבעיה העיקרית היא שחוסמי בטא "מסוות" את הסימפטומים שמתריעים על היפוגליקמיה, כך שללא הסימפטומים והטיפול בהם, החולה עלול להיות בסכנה, אפילו סכנת חיים. לא רק זאת, נטילה של חוסמי בטא יכולה להחמיר מחלת כלי דם היקפיים שחולי סוכרת ממילא נמצאים בסיכון גבוה ללקות בה, כמו גם במצבים של ירידה ברמות הסוכר בדם, חוסמי בטא יכולים לעכב את קצב ההתאוששות.
כידוע, היפוגליקמיה היא מצב בו מתרחשת ירידה ברמות הגלוקוז בדם וזהו אחד הסיבוכים המסוכנים ביותר בקרב חולי סוכרת. התופעות הקליניות במצבים של היפוגליקמיה הן הזעת יתר, חולשה, דפיקת לב, כאבי ראש, בלבלול, עייפות יתר ועד לאובדן הכרה. אם חוסמי הבטא מסתירים את הסימפטומים הללו, עלול המטופל למצוא את עצמו בסכנה ממשית.
טענות אלו מוצגות במאמר שפורסם בכתב העת Mayo Clinic Proceedings. במאמר מתואר מחקר שכלל 2840 משתתפים חולי סוכרת. 697 מהם טופלו בחוסמי בטא. תוצאות המחקר העלו שיחס הסיכון לתמותה בקרב חולי סוכרת שנטלו חוסמי בטא, בהשוואה לאלו שלא, עמוד על 1.49. החוקרים עצמם המליצו לביצוע והשלמת מחקרים נוספים שיאששו את טענתם.
מה בכל זאת חשוב לדעת?
אם כן, נשאלת השאלה, מה יעשה חולה סוכרת שסובל למשל מיתר לחץ דם או מחלה אחרת בלב או בכלי הדם? האם יקח את חוסמי הבטא או יוותר עליהם מחשש של טיפול בסימפטום אחד ופגיעה בסימפטום האחר?
כדרכם של מחקרים מעולם הרפואה המערבית, לכל דעה יש דעה נגדית. ואכן, החוקרים יצאו לברר את הנושא כדי להבין אם יש אמת בדבר. נקדים את המאוחר ונאמר שאין התוויה מוחלטת נגד שימוש בחוסמי בטא בקרב סוכרתיים ולמעשה מדובר בתרופה אפקטיבית ביותר לטיפול ביתר לחץ דם, גם בקרב סוכרתיים.
תרופות מוכרות ממשפחת חוסמי הבטא הן הפרופרנולול, חוסם הבטא הראשון מסוג לא סלקטיבי, שיצא לשוק כבר בשנת 1964 (וזיכה את יוצרו, סר בלק, בפרס נובל לרפואה), משמש למצבים של תעוקת חזה, פרפור פרוזדורים, אי ספיקת לב, יתר לחץ דם, גלאוקומה ואחרים.
אז מה עושים?
מצד אחד ידועה התועלת של חוסמי בטא בהגנה מפני הפרעות קצב לב, בעיות לב, יתר לחץ דם ואיסכמיה כללית, אולם מצד שני ההשפעה המטבולית שלהם ידועה ומגבירה את הסיכון להיפוגליקמיה או למיסוך תסמיני ההיפוגליקמיה. בשורה התחתונה אין צורך להפסיק את הטיפול בחסמי בטא בשל התועלת הרבה שלהם, גם אם המטופל הוא סוכרת בעל סיכון מוגבר להיפוגליקמיה, אולם חשוב מאד למצוא את הפתרונות הנכונים והמתאימים כדי שלא ייווצר מצב מסכן חיים.
כאן נכנסת לתמונה הרפואה הסינית, שלא מתיימרת ולא מתכוונת להחליף את זו המערבית, אולם כן יכולה ומסוגלת להפחית סיכונים, לאזן את מצב המטופל ובזכות הטיפול הטבעי, שלא פוגע בזה הקונבנציונלי, לשפר את מצבו ואיכות חייו.
מצמצמים סכנות
הרפואה הטבעית, הסינית בפרט, מתבססת על נסיון מצטבר של אלפי שנים, בטיפול מותאם אישית לאדם ולבעיה ועל שימוש באמצעים טבעיים המותאמים למטופל אינדיבידואלית.
תוכנית הטיפול מקיפה ומותאמת אישית, ומבטיחה למטופל שני דברים: לצמצם ולמנוע תופעות לוואי עקב נטילת תרופות כמו חוסמי בטא ולהגיע למצב מיטבי בו ניתן יהיה אולי להפחית או לוותר על חלק מהתרופות, עקב שיפור במצב המטופל.
בקליניקה שלנו אנו מתמקדים בטיפול אינטגרטיבי במחלות לב, המשולב בטיפול קונבנציונלי ועל סמך נסיון רב שנים, התנסות מעשית עם הצלחות מוכחות ולימוד כל מצב של כל מטופל לגופו. אנו פועלים כל העת להבנת צרכי המטופלים כדי לתת להם את המענה המיטבי לשיפור והקלה במצבם. אם יש לכם התלבטות, שאלה, ובעיקר רצון לשפר את איכות החיים, פנו אלינו ונשמח ללוות אתכם בתוכנית טיפול מצוינת עבורכם.