סובלים מכאבים בחזה או אובחנתם עם אוטם שריר הלב? עומדים בפני ניתוח או סובלים מבעיות לב שונות? יתכן והרופא יפנה אותך לבדיקות לב שונות, ובהן בדיקת מיפוי לב. מה בודקים בבדיקת מיפוי לב וכיצד מתבצעת הבדיקה? האם יש צורך בהכנות מוקדמות והאם ישנן תופעות לואי? ומה קורה לאחר הבדיקה? על כל אלו ועוד במאמר שלפניכם.
מהי בדיקת מיפוי לב ?
מיפוי לב היא בדיקת הדמיה, שנועדה להעריך ולמפות את זרימת הדם לשריר הלב, ולברר את מידת התפקוד של שריר הלב בעת מנוחה ובעת מאמץ. זרימת דם לקויה לשריר הלב, או חסימת כלי דם שמובילים אל הלב, עלולה לגרום לאוטם שריר הלב (התקף לב). לפני הבדיקה מזריקים לדם חומר סימון רדיואקטיבי. החומר נע במחזור הדם ונקלט במצלמה מותאמת, שרגישה לקרינה המועטה שהוא פולט. אזורים פעילים, שאספקת הדם אליהם תקינה, ייקלטו בעין המצלמה היטב. אזורים שבהם ישנה חסימה, אספקת דם לקויה או היצרות ניתנים לאיתור בקלות, מאחר ומעט חומר סימון מגיע אליהם.
מתי מבצעים בדיקת מיפוי לב?
בדיקת מיפוי לב מאפשרת לרופאים להבין האם קיימת בעיה באספקת דם לשריר הלב, וכן לדעת מהי חומרת הליקוי. האבחנה באמצעות מיפוי לב מסייעת בקביעת טיפול ההמשך. הפניה לבדיקת מיפוי לב ניתנת במצבים הבאים:
- כאשר מופיעים כאבים בחזה או שקיימת החמרה בתחושות שקשורות לתעוקת לב.
- לאחר אוטם בשריר הלב, על מנת להעריך את מצב הלב.
- לאחר מהלך של צנתור לב אבחוני.
- כאשר מעוניינים להעריך מהי יעילות הטיפול שניתן במקרים של בעיות לב – צנתור לב טיפולי, ניתוח או תרופות.
- לפני ניתוח לב.
- לפני התחלה של פעילות גופנית מאומצת.
כיצד מתבצעת הבדיקה?
הבדיקה נערכת בשני שלבים, בדרך כלל – מיפוי לב במאמץ ובמנוחה. בדיקת מיפוי לב במאמץ נעשית לרוב באמצעות מכשיר הליכון או אופני כושר, תוך העלאה הדרגתית של דרגת המאמץ. במהלך הבדיקה נערך רישום מתמשך של לחץ דם ו-אק"ג. בעת שהנבדק מצוי בשיא המאמץ, מזריקים חומר סימון רדיואקטיבי, וממתינים לפיזורו במחזור הדם ומצלמים את הלב באמצעות מצלמה מיוחדת. בדרך כלל, כאשר תוצאות הבדיקה במאמץ תקינות, אין צורך לבצע גם בדיקות במנוחה. אם עולה צורך, חוזרים על הבדיקה ועל צילום הלב גם במהלך מנוחה.
משך הבדיקה כשעתיים עד ארבע שעות, והיא מתבצעת ללא הרדמה.
לפרטים על טיפול בבית או בקליניקה
האם ישנן תופעות לואי?
בדיקת מיפוי לב נחשבת לבדיקה בטוחה עם סיכונים נמוכים. במהלך הבדיקה מתבצע ניטור צמוד של מצב הנבדק ותפקוד הלב, ובמקרה הצורך ניתן טיפול מתאים במקום. במהלך הבדיקה ישנם מטופלים שחשים דקירה קלה בעת התקנת העירוי, ותחושת קור או צריבה קלה באזור העירוי, שחולפת לאחר רגעים ספורים.
מיפוי לב – קרינה
הבדיקה כרוכה בחשיפה לכמות קטנה ושולית של קרינה מייננת, שנפלטת מחומר הסימון שמוזרק למחזור הדם. לעתים נדירות מופיעות תופעות של אלרגיה לחומר הסימון, והן מתבטאות בפריחה או נפיחות קלה.
מהי משמעות התוצאות?
תוצאות מיפוי לב תקינות מעידות על זרימת דם מספקת לשריר הלב, ללא פגיעה בעורקים הכליליים. הפירוש של תוצאות הבדיקה תלוי בסיבות לביצועה, בתסמינים ובמחלות הרקע, אם קיימים. תוצאות מיפוי לב בלתי תקינות עלולות להעיד על אחת מהתופעות הבאות:
- ירידה בתפקוד שריר הלב.
- צלקת בשריר הלב בעקבות אוטם לב
- היצרות או חסימת עורקים שמתבטאות באספקת דם לקויה לשריר הלב.
לעתים יש צורך בבדיקות נוספות על מנת לברר האם ישנן חסימות בעורקים הכליליים.
רפואת לב אינטגרטיבית
בקליניקה של עמוס זיו לרפואת לב אינטגרטיבית מוצע למתמודדים עם מחלות לב – טיפול ושיקום לב, בצמוד לטיפול הקונבנציונלי. הטיפול הינו טיפול טבעי ברפואה סינית, בשילוב טכנולוגיות אינטגרטיביות מתקדמות, והתוצאות מעידות על יעילות רבה. אם אתם עומדים בפני שיקום לב, סובלים מהפרעות קצב לב, מצויים בקבוצת סיכון למחלות לב, לפני או אחרי בדיקות לב, או מעוניינים לקבל טיפול מניעתי, אתם מוזמנים ליצור קשר ונתאים לכם טיפול מיטיב ויעיל.