סובלים מתחושת לחץ בחזה או כאבים שמקרינים אל הזרוע השמאלית? מרגישים תעוקת חזה? תעוקת לב או תעוקת חזה, הקרויה בלעז אנגינה פקטוריס, היא מחלת לב איסכמית. כאשר מופיעים התסמינים, מומלץ לגשת לבירור רפואי מיידי, ולשלול מצב של התקף לב פעיל. במקרים של תעוקת חזה כרונית, ניתן להקל ולשפר את המצב בשילוב עם טיפול קונבנציונאלי על ידי אימוץ הרגלי חיים נכונים, שמירה על ערכי לחץ דם, כולסטרול וסוכר (אצל סוכרתיים), וטיפול טבעי תומך ומיטיב.
כאשר מופיעים התסמינים, יש לגשת במיידי לבירור רפואי על מנת לשלול מצב של התקף לב פעיל
סוגים של אנגינה פקטוריס
קיימים שלושה סוגים של תעוקת לב: תעוקת חזה יציבה, תעוקת חזה בלתי יציבה ותעוקה על שם פרינצמטל.
- תעוקת לב יציבה – אנגינה פקטוריס קלאסית, מופיעה בשעת מאמץ. קורית כאשר רובד טרשתי חוסם את העורקים הכליליים, המספקים דם ללב, ופוגע בזרימת הדם ללב. בשל המאמץ, צריכת החמצן עולה והזרימה דרך העורק החסום היא מוגבלת ואינה מספקת.
- תעוקת לב על שם פרינצמטל – תעוקה בשל עווית כלי דם: זו תעוקת לב שמופיעה בשעת מנוחה, ונגרמת בשל כיווץ עורק כלילי. היא אינה מופיעה בשל מאמץ יתר, אך עלולה להחמיר במצב מאמץ. עישון, שימוש בסמים ושימוש בתרופה אספירין עלולים לגרום לתעוקת לב זו.
- תעוקת לב לא יציבה – זוהי אנגינה פקטוריס שמאופיינת בהתקפים בעלי תדירות גוברת, עם כאב ממושך וחומרה גדולה יותר מפעם לפעם. הכאב יכול להופיע גם לאחר מאמץ קטן וגם בשעת מנוחה. אצל חולים מסוימים עלולה תעוקת חזה זו להפוך לאוטם של שריר הלב ולהוביל למוות פתאומי. תעוקת לב בלתי יציבה מתפתחת בשילוב של רבדים טרשתיים, קרישי דם ועווית של העורקים הכליליים. זהו מצב רפואי חמור המצריך בירור וטיפול רפואי מיידי.
במקרים של תעוקת חזה כרונית, ניתן להקל ולשפר את המצב בעזרת שילוב טיפול טבעי תומך ומיטיב
אנגינה פקטוריס אצל נשים שכיחה יותר מעל גיל 60. אצל גברים, תעוקת לב מופיעה בדרך כלל מעל גיל 50.
חשוב לציין כי שם המחלה "אנגינה" מוכר לרבים כאנגינה בגרון. אנגינה פקטוריס היא מחלת לב שמתבטאת בכאב בחזה ועלולה להיות מסכנת חיים. היא שונה לחלוטין, ואינה קשורה למצב של אנגינה בגרון, וכדאי להבחין בין השתיים.
תסמינים של תעוקת חזה
התלונה השכיחה היא על מצבים של חוסר נוחות בבית החזה. בדרך כלל, מדובר בתעוקה קצרה, שנגרמת בשל מחסור בחמצן לשריר הלב. תעוקת חזה כזו יכולה להתבטא בסימפטומים שכוללים תחושת מחנק, לחץ בחזה, כבדות, אי נוחות ולעתים גם כאב. מיקום התחושה הוא מעל עצם החזה, והתעוקה מסוג זה עשויה לארוך 2-5 דקות. הלחץ בחזה עלול להקרין לכיוון הכתף, הלסת, הגב והבטן העליונה. חוסר הנוחות יכול לגבור בשעת מאמץ, לאחר ארוחה כבדה, בשעת חרדה או אחרי כעס, התרגשות או בקור. חוסר הנוחות יכול להופיע גם בשעת מנוחה או בשעת לילה.
אנשים שסובלים מתעוקת לב יציבה יודעים, בדרך כלל, לאמר מתי מתרחשת אצלם אנגינה פקטוריס במאמץ (למשל – "לאחר עליה של מספר מדרגות").
ישנם חולים באנגינה פקטוריס שהתעוקה אצלם משתנה בין מצבים שונים ולאורך היום, והם אינם יודעים מהו הסף שמוביל לכאב. כך למשל, הם יכולים לתאר תעוקת חזה בעקבות מאמץ קל מייד אחרי ההשכמה בבוקר, אך בהמשך היום הם מסוגלים למאמץ גדול יותר ללא תסמינים של תעוקת חזה. התעוקה חולפת לרוב בתוך מספר דקות, כאשר הפעילות הגופנית מופסקת, בעקבות מנוחה או בעקבות נטילת תרופה להרחבת כלי דם.
אנגינה פקטוריס אצל נשים ואצל חולי סוכרת יכולה להתבטא בתסמינים שונים גם ללא אי נוחות בחזה. תסמינים כגון עייפות, בחילה, קוצר נשימה, כאב בין השכמות ובמיקומים שונים בחלק העליון של הגוף ועוד. אצל נשים עשויים להופיע גם תסמינים קליניים של תעוקת חזה, ללא חסימת עורקים כליליים. מצב זה יכול להיגרם למשל בשל מחלה של כלי דם קטנים.
סימנים של אנגינה פקטוריס כוללים לחץ או כאב, אי נוחות בחזה, קוצר נשימה, הזעה, בחילה, הקאה והקרנה של הכאב ללסתות, זרועות וכתפיים
איך מאבחנים תעוקת לב?
אבחון אנגינה פקטוריס נעשה על פי סימפטומים, ובעיקר כאשר מופיעים כאבים חריפים בחזה לאחר מאמץ. כאשר האבחנה אינה בטוחה, מבצעים בדיקות נוספות:
- אק"ג – ישנם שינויים באק"ג של מי שלוקים בתעוקת חזה. השינויים הללו מופיעים בזמן של התקף, ולכן עורכים לפעמים את בדיקת האק"ג במאמץ.
- צנתור – מזריקים חומר ניגוד בעזרת צנתר אל עורקי הלב. באמצעות החומר ניתן לאבחן את מצב העורקים, התקינות של זרימת הדם ומידת החסימה.
- בדיקות דם – יכולות לאושש אבחנה של אנגינה/איסכמיה חדשה באמצעות בדיקות אנזימים המופרשים בעת מצוקה באספקת דם ללב (טרופונין, CPK וכו'). באמצעות מדידות של רמת השומנים בדם ורמת הסוכר ניתן לאמוד את הסיכון להתפתחות מחלת לב.
בעת אבחון של אנגינה פקטוריס, בודקים האם ישנן מחלות נוספות ברקע, כמו סוכרת, מחלת עורקים פריפרית, יתר לחץ דם וכדומה. גורמי סיכון נוספים כוללים: הסטוריה משפחתית של המחלה, עישון, חוסר פעילות גופנית, מתח מתמשך וחוסר איזון במערכת העצבים. כמו כן, חשוב לשלול פתולוגיות אחרות או נוספות, כגון אי ספיקת לב, יתר לחץ דם ריאתי ועוד.
טיפול טבעי באנגינה פקטוריס
לפני הכל, אנגינה פקטוריס אקוטית מחייבת בדיקה וטיפול רפואי מיידי.
אנגינה פקטוריס כרונית, בעיקר אצל מבוגרים שכבר חוו צנתורים וניתוחי מעקפים, עשויה להתבטא בכאב ואי נוחות, בשל כלי דם קטנים חסומים. במקרים אלו ניתן להקל ולטפל באמצעות רפואה סינית: דיקור, צמחי מרפא, המלצות תזונה ואימוץ אורחות חיים שתומכים בריפוי ובהבראה.
-
דיקור סיני – מסייע בהפחתת כאבים, מתחים וחרדה, שיפור זרימת הדם וקיצור זמן ההחלמה וההתאוששות מהתקפי אנגינה פקטוריס. לדיקור ישנה השפעה מוכחת מחקרית, של הרחבת כלי הדם הכליליים המספקים דם ללב, ובכך שיפור זרימת הדם והפחתת הכאבים.
-
המלצות תזונה – תכנית תזונה מותאמת אישית עשויה להביא לשיפור במצב הלב, כלי הדם והעורקים הכליליים, להפחית עומס מפעולת הלב ולתרום לשיפור בזרימת הדם ללב. מושם דגש גם על מבנה הארוחות ואורחות חיים שקשורים בתזונה.
-
צמחי מרפא – מסייעים בהמרצה של זרימת הדם ושיפור היעילות של מערכת הדם. צמחי המרפא עוזרים בהפחתת הדבקות שומנים וכולסטרול לדפנות כלי הדם ובהפחתת התהליכים הדלקתיים בתוך כלי הדם, אלו הקשורים בהתפתחות טרשת עורקים.
-
טכנולוגיות אינטגרטיביות מתקדמות – אצל חולי לב ואנשים עם סיכון למחלות לב, חוסר איזון של מערכת העצבים השולטת על פעילות הלב מאד שכיח. עודף פעילות של המערכת המאיצה (סימפתטית) וחוסר בפעילות המערכת המרגיעה (פראסימפתטית) מחריף את הסיכון להתפתחות מחלות לב כולל אנגינה פקטוריס. טיפול שניתן באמצעות גירוי עצבי יכול לאזן את מערכת העצבים. זהו טיפול חיצוני שאיננו פולשני, אינו כרוך באי נוחות כלשהי ואינו כואב. הטיפול נערך על פי אבחון א.ק.ג. מקדים. הטיפול מפחית פעילות עצבית יתרה ומסייע בוויסות של הפרעות קצב וכן בפעילות יתר של כיווץ כלי הדם.
הטיפול באנגינה פקטוריס ברפואה סינית עשוי לסייע מאוד גם בשלבי טרום מחלה ומניעת מחלה, וממריץ את המטופלים להפסיק לעשן, לשפר את התזונה, להפחית מתח, לשפר את איכות השינה, להוריד את רמת השומנים בדם ועוד.
סובלים מאנגינה פקטוריס? חוויתם תעוקת חזה? פנו לקליניקה לרפואת לב אינטגרטיבית של עמוס זיו, ונשמח לעמוד לשירותכם ולהתאים לכם טיפול טבעי תומך מותאם אישית, מקל ומיטיב.